Fotoalbum

Europeana, de Ruiter 1963. Forældre Ruth Leuwerik & Rosemary Rose. Mørkerøde, mellemstore, tætfyldte smukke blomster, der nikker lidt. Blomsterne er ekstremt holdbare og blomstermængden er meget stor. Fantastisk frodig busk, der også virker megt hårdfør. Relativ sund - eneste fejl har været, at en del blomster rammes af meldug på øverste del af stilken og på blomsterbunden. Er for mig næsten bedre end HC Andersen og Kronborg. Som "bedstefar" til Egeskov og HC Andersen, er den idag den måske vigtigste "moderne stamfar" til slots og buketroserne. (Iceberg og HC Andersen i baggrunden).

Egeskov, Poulsen 1982. Forældre Tornado og Matangi. Rosa, holdbare, mellemstore og mild duftende blomster. Rig blomstermængde det meste af sommeren og efteråret. Sund, flot og hårdfør busk. Har hos forædleren Poulsen vist sig, at være den vigtigste rose i forædlingen af slotsroserne og deres floribunda-roser.

HC Andersen, Poulsen 1986. Forældre Montana og en ikke navngivet rose. Mørkerøde, store, halvfyldte og svagtduftende blomster, der er holdbare. Får store blomsterflor og blomstrer langt hen på efteråret. Høj busk, der er sund og frodig. Fik gode karaterer uden at blive placeret i toppen af gruppen, ved rosentesten i Laubjergs Have.

Kronborg, Poulsen 1993. Forældre er HC Andersen og en ikke navngivet rose efter Egeskov og Dolly. Mørkerøde, mellemstore, tætfyldte, meget smukke og svagtduftende blomster. Vores er plantet i en stor krukke, den virker frodig og rimelig sund. Den har blomstret forholdsvis sent i et fint flor.

Astrid Lindgren, Poulsen 1989. Forældre Egeskov og en ikke navngivet rose. Sartrosa, halvfyldte og relativt store blomster, med en dejlig mild æbleduft(let New Dawn duft). Blomsterne har en ret kort holbarhed, men dette rådes der let bod på, da floret er helt eventyrligt, til langt hen på efteråret. Planten er kraftigt voksende og kan med let beskæring blive 2 m høj, og nemt bære det. Er ekstrem sund, flot og skulle være hårdfør. Men blev relativt hårdt ramt af påskefrosten 2008.

Astrid Lindgren. VERDENS BEDSTE ROSE?! Den bedste floribunda i Laubjergs rosentest, i hård konkurrence med Bonica. Kun bunddækkerosen Tommelise fik flere point, af alle roser.

Astrid Lindgren. En buket med mere end 30 blomster. Denne plante dyrkes i en 20l beholder. 21/9 2008.

Iceberg/Schneewittchen, Kordes 1958. Forældre er tehybriden Virgo og muskusrosen Robin Hood. Hvide, halvfyldte til fyldte og mellemstore. Blomstringen og floret er enormt, næsten uafbrudt indtil frosten kommer. Duften på vore er svag, i forhold til det beskevne. Busken er frodig og meget grokraftig. Mange blomster har desværre haft meldug på blomsterbund og yderste del af stilken i 2007.Virker iøvrigt sund. Blev i 1983 den fjerde rose kåret til World Rose Hall of Fame Winners. LÆS videre NÆSTE billede.

Iceberg, den eneste rose, i Dr. Ingrids Rosenhave på Fredensborg, der duede, da man stoppede den præventive svampebehandling. Har haft en stor rolle i udviklingen af de enkelske roser. Jeg finder den rigtig god i selskab med mørkerøde tehybrider, især i kraft af den voldsomme grokraft i bund og top, kombineret med den voldsomme blomstring. Den har meget lange og lidt aparte blomsterstilke, men det bliver ikke problematisk, da blomsterne ikke er specielt tunge. Dette mener jeg dog, er et problem hos efterkommerne, blandt de engelske roser.

Kronprinsesse Mary, Poulsen 2004. Forældre Clair Renaissance og en unavngivet rose efter White Cover og Sun Hit. Gul til næsten hvid, fyldte og med stærk udsøgt duft(hos os). Den normale blomsterdiameter er 5-8 cm, men de første blomster i 2006 havde diameter på 12-14 cm. De udsprungne blomster tåler regn rimeligt, men knopperne har det dårligt med sommeren 2007. Floret har været meget varierende fra voldsomt til mangelfuld. Planten er som regel frodig og relativ sund. LÆS videre NÆSTE billede.

Kronprinsesse Mary. Dette var måske min favoritrose i 2006, den varme sommer var måske ideel? I 2007 har den opført sig mærkeligt, roserne der i 2006 var formidable, to i krukke og to på friland, har i 2007 været næsten ringe. De har haft rimelig, til meget sol, og har mødt den regn der har faldet. To krukker/spande 20l, hver med to stk. nyplantede har været meget bedre. Disse og især den bedste, har været placeret i halvskygge/skygge. Jeg havde fire i 2006, og har nu ti. Dette er jeg pt ikke stolt af! Har dog alligevel bestilt to stk. af helsøster, Nina Renaissance. (Gammel kærlighed ruster aldrig??)

Rhapsody in Blue. SUSANNES FAVORIT. forædlet af en engelsk hobbyforædler, Cowlishaw, og lanceret i 2000. Efter sigende til stor for og be/undring fra Poulsen, Kordes, Tantau osv. Forældre er klatrerosen Summer Wine og en ikke navngivet rose, der har en del Blue Moon blod, men også gener fra Crimson Glory og Peace. LÆS mere NÆSTE billede.

Rhapsody in Blue. Verdens første rigtige blå rose. Blomster der holder meget kort, har god stærk duft, er mellemstore og ikke fyldte. Har en sund og frodig vækst, danner hele tiden nye skud, der blomstrer. Vores plante, der står i dårligt jord, er siden sommeren 2005 vokset til en højde af 130 cm, med flot buskform og forgrening. Ser mindre sund ud, end den er. Kan varmt anbefales.

Joey's Palace, Poulsen 1998. Vor smukke opstammede rose. Abrikos farver, der falmer. 8-10 cm store blomster, der har en skøn mild vildrose duft. Har haft tre store flor i 2007, meget sund og frodig. Blomsterne holder meget længe.

Den opstammede Joey's Palace.

Chinatown, Poulsen 1963. Forældre er Columbine og Clair Grammersdorf begge floribunda roser. Store gule blomster, op til 10-15 cm, mellemstærk rosenduft. Sund, frodig og kraftig voksende. Vi anvender den som klatrerose op ad stakit mod øst. Vore eksemplarer har det hårdt i konkurrencen med American Pillar og Bleu Magenta, som de er plantet i en afstand af 1,5 meter af. Chinatown er anvendt i forædlingen af gule Austin roser. Blandt Chinatowns "oldeforældre" finder man Crimson Glory, Peace og æblerosen.

Westerland, Kordes 1969. Forældre Friedrich Wörlein og Circus begge floribunda roser. Blomst orangerød til abrikos der falmer mod rosa. Sjælden større end 8 cm. Stærk og kraftig rosenduft. Blomsterne har meget kort holdbarhed i varmt vejr. Sund, frodig og hårdfør. Vi anvender den som klatrerose, opad stakit der er sat op mod øst.

Westerland med klematis. Har Peace, Crimson Glory, Robin Hood og æblerosen blandt anerne, der er meget domineret af tehybrider( mere end 75%).

Riberhus, Poulsen 1998. Forældre Egeskov og Dolly. 8-10 cm, laksefarvede, let duft. Sund, frodig og kraftigt voksende. Vil gerne være høj! Får meget store flor. Blomsten har pæn holdbarhed.

Frederiksborg, Poulsen 2004. Plantet i kurv maj 2008. 8-10 cm, pink. Virker sund og frodig.

Balmoral Palace, Poulsen 2006. 6-8 cm, mørkerøde, svag duft. Frodig, sund plante med store flor. Plantet 5 stk. oktober 2007. Tegner meget lovende.

Balmoral Palace.

Sønderskov, Poulsen 2006. Rosa, 8-10 cm, svag god duft. Blomsten har god holdbarhed. Falmer fra mørkrosa til lysrosa. To stk. plantet i krukke juli 2008. Virker lovende.

Sønderskov.

Rosendal, Poulsen 2001. Sartrosa til hvid, 8-10 cm, svag duft. Plantet i krukke juli 2008. Flot blomst.

Aspirin Rose. Opstammet - utrolig frodig med et hav af blomster. Dejlig.

Stokholm, Poulsen ca. 2008. Meget store og meget velduftende blomster. Har den nu flere steder i haven. Måske den bedste slotsrose! Denne viste plante er opstammet. Sommer 2013.

La Paloma. Smuk og velduftende. Fire stk. i beholdere. Købt sommer 2013.

Joey's Palace. Nu i to krukker. Skøn Palace Rose.

Joey's Palace. Smuk - og ender med at være meget lys rosa - imponerende udvikling!

Royal Celebration. Forædlet i USA i 2004. Skulle være meget sund og hårdfør. Smuk og velduftende med en flot farve. Glæder os til at følge udviklingen. Skulle have navn efter Dronning Elisabeth's jubilæum!

Buketroserne er en gruppe, der i store træk rummer to historiske rosentyper, polyantharoser og floribundaroser. Et endnu bedre fælles navn kunne være klaseblomstrende bedroser. Polyantharoser er den ældste betegnelse, navnet er afledt af græsk POLY-mange og ANTHA-blomster.
De første polyantha er fra omkring 1875, krydset på den vilde japanske Rosa multiflora og kinaroser/teroser. Den ældste floribundarosa er Poulsens Rødhætte fra 1911. Floribunda betyder rigtblomstrende (latin).
De første floribundaroser var krydsninger imellem polyantharoser og tehybrider. Via krydsninger med tehybriderne har floribundaroserne med tiden fået større og større blomster, imens de enkelte klaser har fået færre blomster. Floribundaroserne er også blevet krydset med moderne buskroser og klatreroser, hvorved der er dukket nye sorter op i alle grupperne. De lave klatreroser som Chinatown og Westerland er vel grundlæggende floribundaroser. 
Poulsenroser var nok verden over, i mange år, synonymt med floribundaroser, der i dag forædles af næsten alle kendte rosenforædlere.
I 1982 forædlede Poulsen rosen Egeskov, der blev den første i gruppen af slotsroser. En meget populær gruppe af buketroser, der idag rummer mere end 25 sorter. En anden gruppe af floribunda som Poulsen har fremavlet i løbet af 1990 erne er palaceroserne, der idag rummer op imod 50 sorter. Den første var sorten Dronning Margrethe fra 1990.

Kjeld 9/12 2007