Fotoalbum

Charles Austin 1973, en af de vigtigste engelske roser i forædlingen, specielt af de gule og abrikos farvede sorter. Ved udspring er den nærmest kobber farvet, men falmer hurtigt og bliver til slut lysrosa med orange/gul. Den er barn af den engelske rose Chaucer og den storblomstrede klatrerose Aloha, der igen er barn af den bedste klatrerose, New Dawn. En anden bedsteforælder er en Gallica rose. Var den bedste engelske rose i Laubjergs rosentest. Vi har lidt blandede erfaringer. Den er blandt de mere stivnakkede, har et sundt løv og som regel en frodig vækst. Den kan under de rette betingelser blive meget høj, over 3 meter. Roserne på billedet har fået regn, og er derfor mere orange end de normalt ville være.

Leander 1982, barn af Charles Austin. Fersken til gulorange, der udvikler sig mod det rosa. Kan være en af de flotteste klatreroser overhovedet. Er normal sund og meget frodig. Blomsterne er relativ små, men mange, med god duft. Vi var uheldige med vores eksemplar denne sommer, i starten af juli fik de to bedste og kraftigste skud stængelsyge, og måtte kappes af ved roden. Havde indtil da været imponerende. Plantet sommer 2006.

Leander med Winchester nederst til venstre, Redoute og Rosarium Uetersen bagved. Frøs helt ned vinteren 10/11.

Graham Thomas 1983, afkom efter Charles Austin og en navnløs engelsk rose, der har den fortrinlige hvide buketrose Iceberg som det ene ophav. Opkaldt efter verdens måske gennem tiderne største rosenekspert. Farven er nærmest guld gul, blomsterne er forholdsvis store og har stærk te-duft. Er sund og kraftig voksende, med godt flor. Er hårdfør og nok sammen med "farmand" en af de bedste i Danmark. Jeg kunne ønske mig en stivere blomsterstilk, så de ikke var så generte! Nr. 2 blandt de engelske i Lavbjergs rosentest.

Evelyn 1991. Forældre er Tamora og Graham Thomas. Samme kombination som Jayne Austin. Plantet i stor krukke sammen med The Pilgrim (købt som Jayne Austin), sommeren 2007. Blomsten kan blive stor og meget flad. Farven abrikos/fersken når det er varmt, og mere rosa om efteråret. Duften er meget stærk og god. Sund, pæn frodig, ikke det voldsomste flor. Nikker ikke meget af en Austin rose at være. Fik gode point i rosentesten i Laubjergs Have. Gik til vinteren 8/9.

The Pilgrim 1991. Forældre er Graham Thomas og Yellow Button. Der igen er et barn af Wife of Bath og Poulsen rosen, den gule klatre/busk rose Chinatown. Blomsten er i midten gul til lysgul, mod randen går den over i mod det hvide. Duften er god og stærk. Den er meget flittigblomstrende, og får mange flor inden frosten. Væksten er kraftig, planten er særdeles sund. Det er en fantastisk rose, selvom de nikker. Vi har haft mange i krukker, de fleste er gået til de seneste vintre. 4 stk. på friland frøs tilbage

The Pilgrim 1991. Billede af "Bilka" krukken fra årets første flor. Vi plantede denne The Pilgrim (under navnet Jayne Austin) sammen med Charles Austin og St. Cecilia, oktober 2005 i en stor krukke. The Pilgrim er nu 1,5 m høj og er helt fantastisk. De to andre kan slet ikke klare sig i konkurrencen. Charles Austin dårligst, den har haft 2-3 blomster i 2007 (Skal flyttes til efteråret). The Pilgrim måske 2-300. De har tålt regnen rimelig denne sommer, selvom en del knopper er blevet ødelagt. Den har samme dårlige egenskab, som tip oldefar, New Dawn. At i varmt vejr holder blomsterne kun kort.

Abraham Darby 1985. Aloha X Yellow Cushion, en floribunda der bl.a. har Crimson Glory blandt anerne. Den eneste engelske roser, der er krydset på to moderne roser. Kobber/abrikos farvet med rosa islæt. 7-12 cm, med kraftig frugtig duft. Sund, frodig og hårdfør. Kan med begænset beskæring blive 2-3 m høj. Har generte tendenser. Dyrkes i stor krukke. Har klaret de seneste vintre rimeligt.

Pat Austin 1995, afkom efter Graham Thomas og Abraham Darby. Er dermed "indavlet" på Aloha. En på flere måder fantastisk rose, men med et par store fejl! Blomsten er næsten ligeså smuk som Peace & Papa Meilland. Denne skønt duftende, fyldte, kobberfarvede rose er helt sin egen. På undersiden er blomsten lys "kobbergul", det er vigtigt! For denne rose ser man kun nakken på, dette er simpelthen den mest generte rose man kan tænke sig. Stilken er meget svag, ligesom store dele af forgreningen. Blomster floret er godt, planten er sund og skulle være hårdfør, men "busken" virker ikke tæt nok, pga de tynde grene. Blomsterne har desværre meget kort holdbarhed. Blev relativt hårdt ramt af påskefrosten 2008.

Pat Austin. Fantastisk smuk! Plantet i en stor krukke, sommeren 2007. De dårlige egenskaber skyldes nok, det dobbelte kryds med Aloha (dermed New Dawn), kombineret med de store tunge blomster. Gik til vinteren 9/10.

Mary Rose 1983, forældre Wife of Bath & The Miller. Da rosen er meget brugt i forædlingen, er afstamningen lidt vigtig. Den er "indavlet" på Constance Spry, har flere tætte kryds til Te-roser og Tehybrider (bl.a. Crimson Glory), flere til Gallica roser. Mary Rose har dannet to sporter, der næsten er bedre end den selv - Winchester Cathedral og Redoute. De har alle de samme gode egenskaber. LÆS VIDERE ved næste billede.

Winchester Cathedral, Mary Rose sport, læg mærke til den ikke helt udsprunge blomst i baggrunden, en Winchester sportet tilbage til Mary Rose, hvilket sker ikke helt sjælden. Tåler regn fantastisk godt, meget usædvanlig for en hvid rose!

Winchester sportet tilbage til Mary Rose. Mary Rose og sporterne er alle meget sunde, har smuk busket vækst, skulle være hårdføre, danner gode blomster flor. Mary Rose er rosa til lys rosa. Blomsterne på alle er 8-10 cm, har dejlig duft. De blomstrer længe.

Winchester med 1/8 Mary Rose farvet "lagkage stykke". Særpræget og smukt.

To stk Winchester Cathedral imellem to Whisky tønder med Rhododendron. Den hvide variant, med de samme gode egenskaber, der gør disse tre til nogle af de bedste Austin roser. Især er dens evne til, at spotte tilbage meget charmerende. Blev relativt hårdt ramt af påskefrosten 2008, selvom de stod godt beskyttet! Klarede vintrene 9/10 & 10/11 glimrende.

Redoute en anden Mary Rose sport, med en flot sart rosa farve. Læg mærke til hullerne efter gåsebiller, der virkelig åd løs af de sarte roser først på sommeren i 2007. Redoute er for mig den smukkeste af sporterne. Sporterne er kun let generte. Hårdfør.

St. Cecilia 1987, forældre Wife of Bath og en ukendt Austin rose. Bleg rosa, med en rigtig god og kraftig duft. Blomster diameter 7-9 cm, meget smukke, med kuppel form. Holdbarheden af blomsten er dårlig i varmt vejr. Klarer regn nogenlunde. Danner meget lange og relative spinkle grene med blomster. Grenene kan nok blive mere end 1,5 m lange. Busken er ikke tæt og harmonisk. Virker rimelig sund og grovillig. Blomster flor har ikke været voldsomt.

St. Cecilia 1987. Vi har tre stk., en i Bilka krukken, omtalt under The Pilgrim, og to i en 20l beholder. Rose der i vækstform minder en del om Dr. Herbert Gray, der dog er noget lavere. Blomsterne kan være meget generte. Det sidste eksemplar gik til vinteren 10/11.

Dr Herbert Gray 1998, et barn af en ikke navngiver Austin Rose og Heritage, en Austin rose der selv er efter en ukendt Austin Rose og en frøplante af buketrosen Iceberg. Er ikke særlig udbredt i Danmark. Rosa blomster med en fin, kraftig og sød duft, 8-10 cm. LÆS VIDERE ved næste!

Dr Herbert Gray 1998. Fin busk, der virker sund. Hører til de forholdsvis lave Austin roser. Blomstersætningen minder om Icebergs og findes på forholdsvis lange grene/stilke. Dog uden det voldsomme flor. Blomsterne er for generte. Denne sommer med den megen regn åbnede de sig på en måde, så de mindede utroligt meget om Bourbon rosen Reine Victoria. Denne har vi stående i en nabo krukke. Plantet i 20l krukke sommeren 2006. Gik til vinteren 8/9.

Geoff Hamilton 1997. Afstamning som Dr. Herbert Gray(med for mange ikke navngivne Austin roser!).Rosa, 7-8 cm, fin stærk duft. Virker meget sund og meget frodig. Bliver måske højere end Mary Rose sporterne. Plantet sommeren 2006. LÆS mere på NÆSTE billede.

Geoff Hamilton 1997, får nogle flotte flor. Blomsten har ikke været glad for den megen regn i sommeren 2007, som man kan se på billedet åbnede de sig aldrig helt. Blomster sætningen minder om Dr. Herbert Gray. Men da grenene er kraftigere og stive, nikker blomsterne kun meget lidt.

Fair Bianca 1982, ophav ikke oplyst. Men blomster stilke og farve kunne pege i retning af Iceberg, igen. Forholdsvis små (6-8cm), hvide blomster, med fin stærk duft. De har ikke kunnet lide, sommeren 2007 og den megen regn. De fleste blomster klistrede sammen eller knopperne blev ødelagt. LÆS videre ved NÆSTE!

Fair Bianca. Plantet tre stk. i 60l beholder primo april 2007. Planten og løvet virker sund og frodig, den bliver ikke høj, næppe mere end en` meter. Rosen virker anonym, men har nogle kvaliteter. Er bl.a. beskrevet som værende den bedste Austin skære rose. Bliver blomsten ikke ødelagt af regn, overgår den Winchester i udseende og duft. Den sidste plante gik til vinteren 9/10.

Gertrud Jekyll 1986, afkom efter Portland rosen Comte de Chambord og Wife of Bath, der også er den ene forælder til Mary Rose og i forædlingen den vigtigste rosa engelske rose indtil Mary Rose dukkede op. Plantet i krukke sommeren 2007. Planten har indtil videre klaret sig godt, fin blomstring, sundt løv, frodig plante og flotte, rosa, meget velduftende blomster. Det er ikke i alle rosenhaver, G.J. viser sig lige fint. Den var under middel i rosentesten i Laubjergs Have. To af fire er gået til 9/10 & 10/11.

William Shakespeare 1987. Plantet tre stk i 60l beholder primo april 2007. Populær i varme dele af verden. Skal i klima som vores, behandles præventivt mod svampesygdomme. Men det er umagen værd. Kan være fantastisk smuk. Er måske den mest kraftig duftende Austin rose. Har en frodig vækst. De blomster der kommer er mægtig gode, selv om floret indtil videre ikke har været overvældende. I 2008 har mængden næsten været på højde med 2000 udgaven. Blomsterne er lidt større, meget tungere og holder ca. 5 dage længere. PT( juli 2008) min favorit blandt de mørkerøde Austin. Blomstrer sidst i maj 2008. LÆS mere NÆSTE billede.

William Skakespeare 1987. Forældre The Squire og Mary Rose. De mørkerøde Austin roser, har fælles aner. Den mørkerøde Gallica -Tuscany lavede med buketrosen Dusky Maiden, den første gode mørkerøde men engangsblomstrende Austin, Chianti 1967. Denne var forælder til mørkerøde The Knight 1969, som kombineret med den røde tehybrid Chateau de Clos Vougeot, gav de remonterende mørkerøde Prospero 1982 og The Squire 1977, som er grundlaget. Disse har sammen med Mary Rose givet W.S. 1987, L.D. Braithwaite 1988 & The Dark Lady 1991. Og med Lilian Austin - The Prince 1990, Othello 1986 & Fisherman's Friend 1987.

William Shakespeare 1987. Årets andet flor 6/8 2008. To af tre planter gik til i vinteren 10/11, den 3. frøs helt ned, men har første blomst 1. juli.

William Shakespeare 2000. Plantet i stor krukke sommer 2007. Forældre The Dark Lady og en ikke navngivet Austin. David Austin beskriver den, som den bedste og sundeste af de mørkerøde remonterende engelske roser. Blomsten minder utroligt om W.S. 1987, der dog har en lidt kraftigere duft. Men W.S. 2000 har et tydeligt sundere løv, mere frodig vækst, og et større flor. Den må være fabelagtig som opstammet! 4 stk i krukker er gået til, den opstammede klarede vinteren 10/11 uden særlig hjælp.

The Dark Lady 1991. To stk. plantet i stor krukke oktober 2007. Første blomst 30. maj 2008. Forældre Mary Rose & Prospero. Gik til vinteren 9/10 og 10/11.

L.D. Braithwaite, 1988. Forældre Mary Rose & The Squire. Mørkerød i en tone som mange "moderne" roser. Store, omkring 13-15 cm, middelstærk duft. Plantet i krukke juli 2008. Gik til vinteren 10/11.

Grace 2001. Forældre Sweet Juliet og en ukendt Austin rose. Sweet Juliet er efter Graham Thomas. Abrikos, 8-10 cm. Duften er en stærk te-duft. Flot rose. Opstammet, der er købt foråret 2008. Blomstrer tidligt, billedet fra 31.maj 2008.

Grace. Opstammet der klarede vinteren 10/11 glimrende uden at være beskyttet på nogen måde.

Francine Austin, 1988. Forældre en Noisette rose Alister Stella Gray og Ballerina en hybrid Musk fra 1937. Er købt som Awakening foråret 2006 men viste sig hurtig, at være en anden. Gror ved en stolpe sammen med en New Dawn og 3 Egeskov. De er groet sammen i et virvar! Fylder sommeren 2008 150 cm i breden og når ca. 170 cm op i højden. Små hvide blomster med rosa tone, 4-5 cm. Svag duft. Meget sund, frodig og grovillig. Blomstrer uafbrudt fra midt juni til frosten. Er ligeglad med regn og fugtigt vejr. Rigtig god rose, der kan anvendes på mange måder!

Teasing Georgia, 1998. Den ene forælder er Charles Austin, den anden en ikke navngivet engelsk rose. Ca. 10 cm, gul med mørkere farve mod centrum. God frugtagtig terose duft. Plantet i stor krukke oktober 2007. Er meget frodig og grovillig, med lange skud. Skulle kunne anvendes som klatrerose. De ældste dele af planten, er sidst i august slemt angrebet af stråleplet.

Teasing Georgia. Er plantet i en stor krukke, der er placeret 1 meter fra vores havedør. Har været uberørt af vinteren 10/11.

Jude The Obscure, 1995. Forældre Abraham Darby og Windrush. Store gule kop-formede blomster, som man ikke kan sætte mål på. Duften hos de nyudsprugne blomster er meget kraftig frugtig og syrlig bolscheagtig, udvikler sig meget kompleks med mange frugtige noter. Helt fantastisk. Er købt i maj 2008. Skulle være meget sund og frodig. Vil danne en stor bred busk. Blomsterne er ikke indtil videre gode til afskæring. Virker iøvrigt som en super rose! Vinteren 10/11 var hård ved den, er nu den 1. juli meget svag.

Golden Celebration, 1992. Ved udspring svag kobber, går over i gul og får en orange tone. 10-12 cm, god kraftig duft. Frodig og meget kraftig voksende. Skulle kunne dyrkes som klatrerose. Plantet i krukke oktober 2007. Havde 4 stk. der alle var plantet i store krukker. Gik til vintrene 8/9, 9/10 og den sidste 10/11.

Golden Celebration. Forældre Charles Austin & Abraham Darby.

Summer Song, 2005. Forældre opgives ikke længere af Austin, men mon ikke Abraham Darby og Charles Austin er blandet ind i denne? Beskrives som brændt orange, falmer imod abrikos/rosa, 8-10 cm, god frugtig teduft. Kraftigt voksende, skulle kunne anvendes som klatrerose. Var en rose jeg måtte eje, da jeg så det første billede af den. Købt juli 2008, plantet i kæmpe krukke. Gik til vinteren 9/10.

Alan Titchmarsh, Austin 2005. Kraftigt voksende, sund og hårdfør. Er plantet foran drivhuset. Store smukke og velduftende blomster, der desværre er meget "tunge og generte". Er opkaldt efter vores engelske favorit "havemand" fra BBC.

Alan Titchmarsh.

Benjamin Britten, Austin 2001. Denne store knop viser tydeligt denne roses usædvanlige farve, rød med skygger af orange og lyserødt. Klarer hård frost nogenlunde! Dejlig rose! Sommer 2013.

Boscobel, Austin 2012. En af de tre nye fra 2012. Smuk og spændende. Sommer 2013.

Cressinda, Austin ca. 1975. En engelsk rose, der er udgået i sortimentet. Plantet i bedet ved betonstakittet. Ikke den sundeste engelske rose - men den er utrolig smuk og velduftende.

Englands Rose, Austin 2010. En ny engelsk rose, der skulle være meget sund, hårdfør og ligeglad med regn!. Smuk med dejlig duft. Er opkaldt efter Lady Diana.

Evelyn. Ny plante, der denne gang er plantet direkte i jorden. Sommer 2013.

Graham Thomas. Ny plante foran betonstakittet. Sommer 2013.

Graham Thomas foran drivhuset.

L.D. Braithwaite. En af tre store krukker med LD. Sommer 2013.

The Generous Gardener, Austin 2002. Meget smukke blomster, der kan have svært ved at åbne sig helt og er meget delikate. Dyrkes ofte som klatrerose. Sund, smuk og frodig med mange blomster. Plantet ved betonstakittet.

Winchester Cathedral, sund, hårdfør med nye flor igen og igen. Har efterhånden mange af dem. Disse blomster var anderledes, da de var svagt gule i centrum. Sommer 2013.

Munstead Wood, Austin 2007. Sund, hårdfør med stor blomster mængde. Nok den klart bedste røde Austin Rose. Fantastisk smuk med vidunderlig duft. Har to stk i en krukke. Den er fantastisk!

Munstead Wood, der vil blive meget efterspurgt!

Engelske roser eller Austin roser.
Der er i disse år nærmest opstået en kult omkring de engelske roser, Søren Ryge, Anne Just med Haven i Hune, Claus Dalby, diverse haveblade og rosenblade giver det indtryk, at roser der er værd at dyrke, præcis er lig med Engelske roser.
Disse roser er forædlet af David Austin med ønsket om, at kombinere de bedste egenskaber fra de historiske roser med de bedste fra de moderne. Det er ønsket om, at skabe roser der har kraftig duft, er remonterende, blomst og plante har finesse, danner flotte buske, er sunde og robuste.
Det er helt sikkert, at David Austin har lykkedes med dette i mange tilfælde. Vil man vide mere om de overvejelser David Austin har gjort sig, og det grundmateriale han har forædlet roserne på, kan jeg anbefale hans bog fra 2005 The English Roses, der i 2006 udkom på dansk. Bogens første og tredje del, er godt læsestof. Medens anden del, der fylder næsten 170 sider, er et galleri med beskrivelser og billeder, af de mest populære og nyeste engelske roser, udsøgt smukke billeder. Dette galleri bliver nemt lidt trættende, at kigge i og jeg savner i meget høj grad, de enkelte rosers afstamning, og en mere kritisk tilgang til de enkelte rosers kvaliteter, fejl og mangler. Man får hurtig det indtryk, at man sidder og læser i det kendte reklamemagasin IDENYT - Vi med hus & have.      
I Rosenhaven i Valbyparken og i Laubjergs Rosenhave, har der ved hvert af mine besøg været mange flotte engelske roser, men også en del der sikkert, er blevet skiftet ud året efter med andre sorter, fordi de var for ringe. 
Jeg vil under de enkelte billeder forsøge, at give min oplevelse af roserne. Flere af vore engelske roser, har været meget flotte og grovillige. Men jeg er indtil videre, mindst lige så imponeret over de Renaissance roser vi har i haven. Lige nu er bestanden på 31 engelske roser, fordelt på 17 sorter.
Pr. 1. maj 2009 har vi 65 stk. fordelt på 30 sorter.
Bliver mere og mere imponeret over mange af de Engelske Roser, der over en bred kam langt overgår Renaissance roserne!

31. maj 2011, vi har overstået 2 meget kolde vintre. Forrige vinter var vi flere gange nede omkring -16 grader, sidste vinter var vi flere gange omkring - 20 grader. Dette sammenholdt med flere lange perioder med frost imellem 5 og 10 grader kombineret med hård vind, har været hårdt ved roserne, også de engelske. Flere sorter er gået til i bedene, næsten alle er gået til i beholderne.
Var ingen gået til skulle vi have 75 planter og 37 sorter. Dette tal er nu 34 planter 23 sorter. De orange og gule har generelt klaret sig skidt, hvorimod Mary Rose og hendes sporter synes uberørt.
Teasing Georgia har klaret opholdet i beholder bedst, hvilket iflg. Lars Åke må kaldes særdeles overraskende. Det er ligeledes overraskende for mig at de opstammede Grace og WS 2000, ser flotte ud nu. Der var ikke kælet for dem i vinter! Mine ønske roser Summer Song og Lady Emma Hamilton, overlevede ikke forrige vinter i kæmpekrukker. Sammenlignet med de øvrige grupper, har de engelske roser klaret sig OK. Det er træls når noget går til, men det skaber plads for nogle nye, samtdig med at jeg har lært noget omkring de enkelte sorter. I løbet af sommeren vil de enkelte sorters hårdførhed blive kommenteret under billederne.

Skrevet første gang, Kjeld 10/9 2007