Fotoalbum

Zinkbaljen er erhvervet for en 50'er hos en kræmmer. Jeg var så heldig at få to af slagsen. Den anden bruges til vandbalje hvor de afknækkede rosenblomster kommes i. Den er god og solid. Men skal løftes lidt fra jorden fór at drænhullerne i bunden virker.

En gammel gruekedel der stod i udhuset da vi flyttede ind. Der er selvsåede krydderurter og akelejer i den om sommeren.

En af havens kuriositeter. Den har stået her altid. Og der er blevet bandet godt af den til tider. Den har det med at tippe efter nogle års forløb og den er forbandet tung at flytte på. Det var den, der var skyld i bemærkningen om, at kun tåber frygter ikke haven.

Det ser ikke så kønt ud nu. Sommerblomsterne er fjernet fra den flade metalkrukke. I den store firkantede har troldhasselen stået i mange år. Den får jævnlig tilført et lag topdressing og bliver gødet. Når den engang skal op af krukken bliver det et farvel til krukken. Vind og vejr har tæret godt på. Og den vil ikke kunne holde til de strabadser den vil blive udsat for, når det rodnet træet har skal op af den. De tynde zinkkrukker vil have en ret begrænset levealder.

Zinkpotter - kan slå planterne ihjel,vi har fundet ud af at hosta er de planter der klarer sig bedst. Men zink er et mikronæringsstf, der indgår i flere enzymprocesser i planterne, bl.a. i dannelse af vækststoffre. Mangel på zink giver frugttræer en ejendommelig vækst og andre planter får gule blade. Ved overskud skader zink. I kalkholdig jord ser man sjælden skade, men ved sur jord (ph5-6) vil jordvæsken opløse så store mængder af zink fra krukken/beholderen at jorden bliver giftig. Derfor har man fra gammel tid anbefalet at behandle zinkbeholdere på indersiden med asfaltlak eller et andet vandtæt dæklag. De høje zinkkrukker er rigtig gode til hostaerne hvis rødder stikker dybt. Men krukkerne er ret tærede selv om de på nuværende tidspunkt ikke er mere end tre år gamle. Der er boret huller i bunden. Når man køber disse krukker er der meget sjældent drænhuller i dem. Men de er da flotte. Specielt når der står flere smalle med den samme type planter.

Krukkerne er stillet i forskelligt niveau. De står et sted, hvor det er svært at få noget til at gro. Men her går det fint med krukkerne.

Her er så vores lille sø. I en gammel whiskeytønde. Der skulle stå vand i tønden et stykke tid før træet havde suget så meget til sig, at den igen var tæt. Men vandplanterne trives fint i den. Og det samme gør havens frøer, som sagtens kan hoppe op i den og op af den. Hvilket vi blev lidt overraskede over de første gange, vi stod ved siden af og hørte plasket fra en landende frø.

Hostaerne blev sat ind i nogle huller i bedet i krukker. Og dels også for at få lov til at overleve dræbersneglenes glubende appetit. (nu lægger vi sneglegift ud)

Rosen Candy Cover og Vinget Benved i whiskeytønder. Benved står i en stor murerbalje i tønden, den passer perfekt i størrelsen. Og bemærk lige den flotte efterårsfarve.

Et arvestykke. Det er ikke så nemt at bruge sådan en gryde på de glaskeramiske kogeplader. Så den kom ud i haven og blev sat ovenpå et stativ der før blev brugt til en keramikovn.

Rododendronen i whiskeytønden trives fint. Men der skal VANDES.

Den "gamle" vandkande fandt en ny funktion. Den kunne ikke tåle "frost". Den revnede i svejsningerne i bunden og blev meget utæt. Men det er jo ok som dræn i potten plus et par ekstra huller der er boret. I kanden er der sat Forglemig ej -myosotis med de dejlig blå blomster og en morbarn, som har den fineste limegrønne farve. Den hvide hængeplante har jeg ikke lige navnet på. Bagved står en fletkurv, som måske nok har en begrænset holdbarhed. Men som har den fordel at den er let at flytte rundt med, da den ikke vejer noget. Og så ser den jo dejlig rustik ud.

2/7-2008 Var et smut i genbrugsen og faldt over disse to til i alt 90 kr. Dem måtte jeg lige eje, så de kunne blive tilplantet. Og her står de så og stråler i al deres glans. Og skal de så pudses hele tiden. Nej, de får lov til at irre lige så tosset de vil.

Gårdspladsen 15. juni 2008.

En farvet plastikbalje kan måske synes lidt for farvestrålende. Men de passer faktisk ganske fint med nogle farverige sommerblomster i samme nuance som baljen. Og så er det jo en meget billig krukke, som samtidig er let og nem at flytte rundt på.

Ja ja de ældre damer i genbrugsen grinede da jeg købte denne gamle dukkeklapvogn. Men jeg kunne nu godt lide den.

Den skriggule tepotte er lidt blikfang på den nye siddeplads.

En ret flad emaljebalje tilplantet med husløg, der pt. blomster så vældig. Imellem planterne er cacaoskaller, der dufter af ......juli09

Manden i huset blev 50 og ønskede sig en "kone" mere. Her er hun så. Købt for gavepenge. Så endnu en dame er på vej. Hun er dog i en noget mindre udgave.

En gammel rulle. Måske ikke den smukkeste i verden, men speciel er den da og jeg kunne godt lide farven. Egentlig er det meningen at den skal ind i drivhuset (som nok snart er færdig) Og så kan den muligvis bruges når man laver linoleumssnit, som jeg håber at komme igang med igen.

Hvis man har set på mange af siderne her, kan det nok ikke have undgået det kritiske blik, at vi også elsker krukker. Og med dem gør man sig jo også nogle erfaringer.
Der er forskellige typer af materialer til disse. En overgang var der massevis af zinkkrukker at få. Vi må desværre sande, at disse ikke er særlig gode til planterne. Når planterne har stået i disse et års tid er planterne ofte ved at afgå ved døden. Men bliver de omplantet til en lerkrukke eller en plasticspand overlever de. Det har drejet sig om fuchsia, roser og Rhododendron. En af de få planter, vi kan få til overleve flere sæsoner i disse zinkkrukker er hosta. Men zinkkrukker er giftige for planterne fordi de udskiller zink i  jorden i forbindelse med vand (pH under 7, og dermed sur). Zink er en mikroorganisme som planterne bruger, men krukkerne udskiller for meget og derfor dør planterne i disse krukker, hvis ikke man sørger for at behandle potterne indvendig med et vandtæt dæklag. Man skal i øvrigt altid tjekke om der er huller i zinkpotterne, eller sørge for at få boret nogle, så der er dræn nok i dem. (se under zinkpotter billede)
Lerkrukkerne - her er det vigtigt at tjekke, at de er frostsikre. Og mange af de uglaserede, som er beskrevet som frostsikre, har vi haft dårlige erfaringer med. De er mere skrøbelige og porøse. Og adskillige købt i dyre domme er gået til. Hvorimod ingen af de glaserede er gået til på grund af vejrliget.
Ellers er der jo også plastic potter. De er ikke særlig kønne, men de har den fordel at de ikke vejer så meget. Til de største planter har vi købt nogle murerbaljer og plantet i. De passer fint ned i en whiskeytønde.
Og så kan det anbefales at købe en rigtig god sækkevogn til flytte krukkerne rundt med. Som vores læge sagde det, kun en tåbe frygter ikke haven.
Når man køber en krukke, er det en god ting, at den er bred foroven. Det kan være afsinding svært at få planter ud at disse, der er smalle foroven, når der skal omplantes.
Når jeg planter i krukker, lægger jeg altid et stykke belægningsdug i bunden. Det forhinder insekter i at komme op fra bunden f.eks. myrer. Dernæst lecakugler eller gamle korkpropprer til at dræne krukken. Og igen et stykke belægningsdug inden der fyldes jord i. Det gør at man ikke får alle kuglerne blandet med jorden og det bliver nemmere at omplante.

Krukkerne i haven står ude året rundt. De eneste planter vi tager ind er fuchsia og den ægte laurbær. Selvom den faktisk overvintrede ude i år ved et uheld, men den overlevede.De øvrige bliver stående, som de plejer.

Det er vigtigt at man altid er opmærksom at der er vand nok i krukkerne. Selvom det har regnet en del, er det altså ikke sikkert at krukkerne har fået hvad de har behov for. SÅ HUSK AT VANDE.

April 2010 - Uh ha, så kan vi lære det kan vi. Planter i krukker har bestemt ikke godt af lang tids frost. Og ja, der er mange roser der er døde, og hvad der ellers er gået til af bregner og hosta vides endnu ikke.
Men vi har fået beriget haven med en statue. Og endnu en er på vej.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •