Fotoalbum

Cardinal de Richelieu, Laffay 1840. Plantet oktober 2006, og er den Gallica der forløbig har klaret sig bedst.

Cardinal de Richelieu. Plantet ved stakit mod øst.

Rose de Resht, genfundet i Persien af Nancy Lindsay i 1940'erne. Men denne damascenerrose havde før dette været kendt i mange år. Kan være fra før år 0! Plantet ved stakit mod øst i efteråret 2005. Er lidt langsomt voksende, men har i år imponeret med blomster hele sommeren. Mørk karminrød, 5-6 cm, meget udsøgt kraftig duft. Blomsten holder kort, men der kommer hurtigt nye. Flot, meget sund og frodig busk.

Magna Charta, Paul 1876. Remontantrose. Mørkrosa, 8-12 cm, god kraftig duft. Pæn flor. Plantet i krukke efteråret 2007.

Louise Odier, Margottin 1851. Stiklinge formeret bourbonrose. Købt efteråret 2006, og blomstrede 29. april 2007. Den står lige udenfor vor terrassedør, og får nok lidt varme derfra. Har senere købt to der er plantet i store krukker. Rosa med lilla skær, 5-8 cm, daglig stæk duft. Busk med opret vækst, der kan bruges som klatrerose. Frodig og robust.

Louise Odier, 30-05-2008.

Reine Victoria, Schwartz 1872. Plantet i stor krukke forår 2007. (Må efter bøgerne ikke dyrkes i krukker!) Rosa, 4-7 cm, vidunderlig stærk duft. Har hele sommeren haft et fantastisk flor, samtidig med at den er vokset kraftigt.

Reine Victoria. Kraftigt opret voksende, frodig busk. Virker sund.

Mme Pierre Oger, Oger/Verdier 1878. Sport af Reine Victoria, som den ligger på alle måder, med undtagelse af farven. Cremehvid til lysrosa. Er som Reine Victoria, plantet i en stor krukke foråret 2007. Har haft et utroligt flor hele sommeren, og har samtidig vokset sig 160 cm høj. 30 cm højere end Reine Victoria? Også en vidunderlig rose, der klarede den megen regn i 2007 over forventning.

Comte de Chambord, Robert & Moreau 1860. Portlandrose. Forældre Baronne Prévost og Portland Rose. Rosa, 6-10 cm, god kraftig duft. Gode flor. Tåler ikke regn særlig godt. Plantet i krukke efterår 2007. Se næste billede!

Det nævnes flere steder, at rosen der sælges som Comte de Chambord, i virkeligheden er Mme Boll.

Jacques Cartier, Moreau-Robert 1868. Portland rose der er langsomt voksende. Plantet i efteråret 2005 ved stakit mod øst. Er i 2007 blevet 70-80 cm høj. Ny plante, plantet efteråret 2006 er 30-40 cm. Rosa, 6-8 cm, dejlig stærk duft. Sund og flot busk. Har endnu ikke giver kraftige flor, men er remonterende. Se næste billede.

Jaques Cartier, smuk portlandrose, der i fuld udspring får et grønt "øje" i centrum. Blomsten har god holdbarhed, men er ikke glad ved alt for megen regn! J.C. er i virkeligheden Marchese Boccella, Deprez 1842. Den rigtige J.C. skulle ikke findes mere!?

Mme Alfred Carriere, Schwartz 1879. Noisette rose, der anvendes som klatrerose. Hvid til rosahvid, 6-9 cm, god stærk duft. Blomstrer tidligt og indtil frosten kommer. Plantet ved stakit mod øst, foråret 2006. Har efter 1½ år nået en højde på 200 cm. Sund og frodig plante.

Mme Alfred Carriere. Har endnu ikke haft de voldsomme flor, der er set på billeder. Men vi glæder os!

Købt som Gloire de Dijon, men skal flyttes til de falske navne. Fandt den hos Laubjerg, hvor den var købt. Hedder Sophia Renaissance.

Variegata de Bologna, Bourbon rose, ved siden af whiskytønden med Candy Cover. De har samme farve, Candy Cover har en anelse mindre blomster og savner duft.

Dronningen af Danmark, Alba Rose, forædlet af Booth i 1826. Meget sund, hårdfør, kraftigt voksende og tåler konkurrence fra stauder. Meget smukke og velduftende blomster på 5-7 cm. Langvarigt blomster flor.

Historiske eller antikke roser.

Historiske roser er roser fra grupper, der var fremavlet eller eksisterede før 1867. Jeg tør ikke give et bud på, hvor mange rosengrupper det drejer sig om, men det er over tyve. Vi har idag omkring 20 af disse roser.
Fra Rosa gallica gruppen har vi: Cardinal de Richelieu, Charles de Mills & Tuscany Superb, de er som alle galica roser engangsblomstrende og stærkt duftende. Rosa de Resht er vores eneste damascena rosa. Fra gruppen Rosa centifolia muscosa, mosroser har vi Henri Martin & Salet.
Af bourbonroser har vi Louise Odier, Reine Victoria og dennes sport Mme Pierre Oger samt Variegata di Bologna. Rosa portlandia er repræsenteret ved Comte de Chambord og Jacques Cartier. Foreløbig er Magna Charta vores eneste remontantrose. Fra noisette gruppen har vi Mme Alfred Carriere og måske Glorie de Dijon?
Skulle man ønske at vide noget om de enkelte grupper og deres historie, vil jeg anbefale Torben Thims bog, Historiske Roser, 2004. Eller Hugo Lykkes, Politikens bog om gamle roser fra 2000.
Desværre har vi ikke så mange billeder af vore historiske roser, men  vi får forhåbentligt taget en masse billeder af dem i 2008.
                                                                             KM 02-2008